Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області інформує! Податківці Кам’янеччини продовжують інформувати платників про новації податкового законодавства

Дата: 22.05.2023 21:41
Кількість переглядів: 84

      Нещодавно фахівцями Кам’янка-Бузької ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області було проведено робочу зустріч з платниками податків, де було роз’яснено норми діючого податкового законодавства

Під час зустрічі податківці розповіли присутнім про обов’язкове застосування РРО чи ПРРО під час здійснення торгівлі чи наданні послуг за готівкові кошти, про порядок подання декларації про майновий стан і доходи з метою отримання податкової знижки.

Також було поінформовано про діючі електронні сервіси ДПС України, зокрема «Електронний кабінет». Через приватну частину громадяни можуть подати декларацію про майновий стан і доходи, отримати довідку про доходи, переглянути розрахунки з бюджетом, зареєструвати програмний РРО та отримати податкове повідомлення-рішення про сплату майнових податків.

Крім того працівники податкової інспекції повідомили, що з 1 квітня діє новий порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних та інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення. При цьому зауважили, що для всіх платників запроваджено перехідний період, який надає можливість до 1 липня 2023 року при сплаті податків, зборів, єдиного внеску використовувати і старий формат реквізиту «Призначення платежу». 

Тренінг для платників – у Кам’янка-Бузькому ЦОПі

     У приміщенні Кам’янка-Бузької ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області відбувся тренінг з платниками податків щодо основних змін податкового законодавства. На запитання платників відповідали фахівці ДПІ.  

Платникам роз’яснено особливості кампанії декларування доходів громадян за 2022 рік, зокрема подання громадянами декларації про майновий стан і доходи, які отримували доходи від спадщини та дарування, прощеного боргу, доходи від продажу рухомого та нерухомого майна, доходи від інвестиційного прибутку, іноземні доходи та інші доходи.

Також платники на зустрічі цікавилися особливостями нарахування та сплати земельного податку з фізичних осіб та податку на нерухоме майно, відмінне від земельно

Про декларування доходів та інші роз’яснення податкового законодавства йшлося під час «гарячої лінії»

     Нещодавно у Кам’янка-Бузькій ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія». На актуальні запитання платників податків відповідала заступник начальника ДПІ Оксана Солонинка.

Додзвонювачів цікавили особливості кампанії декларування доходів, отриманих у 2022 році, зокрема були запитання, який порядок оподаткування і декларування спадщини; наданого в оренду та проданого майна; про терміни подачі декларації та сплати задекларованого податку; чи включаються до складу податкової знижки платника податку на доходи фізичних осіб сума коштів або вартість майна, перерахованих (переданих) платником податку у вигляді пожертвувань або благодійних внесків, у період воєнного стану, неприбутковим організаціям.

Фахівець звернула увагу додзвонювачів, що для спрощення процедури декларування доходів для громадян Державною податковою службою України запроваджено новий сервіс – передзаповнення декларації про майновий стан і доходи, який доступний в Електронному кабінеті. Сервіс є оптимально простим та надає можливість, визначивши лише період звітного року, отримати з Державного реєстру фізичних осіб –платників податку інформацію про нараховані (перераховані) податок на доходи фізичних осіб та військовий збір. 

Крім того, надавши відповіді на запитання в анкеті (щодо категорії платника та виду отриманого доходу), можна отримати попередньо заповнену декларацію на підставі даних Державного реєстру та відповідні додатки до неї; перевірити декларацію та у разі необхідності доповнити інформацію з автоматичним перерахунком податкових зобов’язань. 

Також платники отримали відповіді на запитання стосовно послідовності їх дій для реєстрації програмних РРО.

Щодо сплати податків у вигляді мінімального податкового зобов’язання

    Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області повідомляє, що платники податків, у яких у наявності та/або користуванні (оренді, суборенді, емфітевзисі, постійному користуванні) є земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, мають обов’язок сплачувати податки у вигляді мінімального податкового зобов’язання (Закон України від 30 листопада 2021 року № 1914).

Для сплати податків у вигляді мінімального податкового зобов’язання введені окремі коди класифікації доходів бюджету (наказ Міністерства фінансів України від 27.03.2023 № 154) та Державною казначейською службою України відкриті відповідні рахунки для зарахування таких коштів до бюджету.

Інформація про реквізити рахунків для сплати податків у вигляді мінімального податкового зобов’язання розміщена на субсайтах вебпорталу ДПС за посиланням https://tax.gov.ua/rahunki-dlya-splati-platejiv/.

До уваги платників податків!

     Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області інформує, що 6 травня 2023 року набув чинності Закон України від 11 квітня 2023 року № 3050-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно» (далі – Закон № 3050).

Законом змінено механізм визначення переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією (далі – Перелік територій). Згідно з Законом № 3050 Перелік територій визначається у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку.

Постанова Кабінету Міністрів України від 6 грудня 2022 року № 1364 (далі – постанова № 1364) визначає деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією. Зокрема, пунктом 1 постанови № 1364 визначається орган виконавчої влади (Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій), якому делегуються повноваження щодо затвердження переліку територій, а також  визначаються складові переліку територій, вимоги до формату територій, за якими ці території відображаються у переліку, та затверджена форма переліку територій.

Враховуючи зазначене, у розумінні Закону № 3050 постанова № 1364 може вважатися такою, що встановила порядок визначення Переліку територій.

У зв’язку з цим Перелік територій, затверджений наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 № 309, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 23.12.2022 за № 1668/39004, може застосовуватися при визначенні особливостей справляння податків і зборів на відповідних територіях, визначених Податковим кодексом України.

 

Начальник

Кам’янка-Бузької ДПІ

Головного управління

ДПС у Львівській області                                                                                        Тарас ПЕЧОРА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора