Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області інформує! Особливості першого подання Звіту про контрольовані іноземні компанії

Дата: 24.04.2023 21:29
Кількість переглядів: 78

      Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області інформує, що з 18 квітня 2023 року в Електронному кабінеті платника з’явилася форма Звіту про контрольовані іноземні компанії (далі – Звіт) для фізичних осіб за формою F0108701.  

Вимоги щодо складання та подання Звіту встановлені п. 392.5 ст. 392  розд. I Податкового кодексу України (далі – Кодекс).

Законодавством передбачено дві форми Звіту, а саме: повний та скорочений.

Необхідно пам’ятати, що Звіт подається щодо кожної контрольованої іноземної компанії окремо.

Порядок заповнення Звіту про контрольовані іноземні компанії, скороченої форми Звіту про контрольовані іноземні компанії і подання до контролюючого органу затверджено наказом Міністерства фінансів України від 25.08.2022 № 254.

Першим звітним (податковим) роком для Звіту є 2022 рік.

При цьому відповідно до п. 54 підр. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» Кодексу контролерам контролюючих іноземних компаній встановлений певний перехідний період для підготовки до звітування, який надає можливість подати звіти за 2022 рік до контролюючого органу одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи або податкової декларації з податку на прибуток підприємств за 2023 рік, тобто у 2024 році.

Останній день подання Звіту для фізичних осіб – платників податків у 2023 році є 1 травня 2023 року.

Штрафні санкції та/або пеня до Звіту, у разі невірного заповнення  за 2022 рік, не застосовуються за умови, що платник податків у подальшому подасть уточнення з виправленням недоліків.

Додатково  інформуємо,  що  наразі  також  поновлено  роботу  експертів  над  законопроєктом № 8137 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення оподаткування контрольованих іноземних компаній», який передбачає спрощення деяких норм для контрольованих іноземних компаній, що дозволить зробити процедури адміністрування контрольованих іноземних компаній більш простими та досконалими.

Маєте інформацію про порушення – повідомте про це ДПС

           Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області повідомляє, що державна податкова служба України постійно отримує інформацію про ймовірні факти порушень законодавства суб’єктами господарювання сфери торгівлі, громадського харчування та послуг, контроль за яким здійснюють податкові органи.

ДПС запущено сервіс для громадян – чат-бот «StopViolationBot» на базі месенджера Telegram, за допомогою якого у будь-який час доби та у будь-якому місці оперативно можна проінформувати податкову службу про відомі факти порушень законодавства, зокрема, щодо: 

незастосування РРО/ПРРО, невидачу чеків;

відмову у розрахунку банківською карткою;

торгівлю без ліцензій, порушення порядку реалізації підакцизної продукції;

завищення цін на продовольчі товари, лікарські засоби, пальне;

неоформлення трудових відносин з найманими працівниками;

здійснення господарської діяльності без державної реєстрації.

З початку роботи чат-боту до ДПС надійшло 605 повідомлень про порушення суб’єктами господарювання законодавства, з яких 457 на сьогодні вже розглянуто, зокрема, проведені фактичні перевірки за адресами ймовірних порушень, а порушники понесуть відповідальність відповідно до вимог чинного законодавства.

Наявна в ДПС податкова інформація, отримана через чат-бот «StopViolationBot», про можливі порушення платниками податків законодавства, контроль за яким покладено на контролюючі органи, досліджується та перевіряється працівниками податкових органів, а у випадку підтвердження наданої інформації вживаються відповідні заходи реагування, в тому числі податкові перевірки.

ДПС висловлює подяку за активну громадянську позицію!

 

Про проведення тренінгу

    У приміщенні Центру обслуговування платників Кам’янка-Бузької ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області відбувся тренінг з платниками податків щодо основних змін податкового законодавства. На запитання платників відповідали фахіці податкової інспекції. 

Платникам роз’яснено особливості кампанії декларування доходів громадян за 2022 рік, зокрема подання громадянами декларації про майновий стан і доходи, які отримували доходи від спадщини та дарування, прощеного боргу, доходи від продажу рухомого та нерухомого майна, доходи від інвестиційного прибутку, іноземні доходи та інші доходи.

Також платники на зустрічі цікавилися особливостями нарахування та сплати земельного податку з фізичних осіб та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

 

Електронне звітування – це зручний та сучасний формат спілкування з контролюючими органами

   У Кам’янка-Бузькій ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області під час тренінгів податківці розповідають платникам податків про електронні сервіси податкової служби та подання звітності онлайн.

За допомогою сервісу «Електронний кабінет платника» платники мають можливість дистанційної роботи  в режимі онлайн, зокрема подати та переглянути подану звітність, перевірити стан розрахунків з бюджетом, зареєструвати програмний РРО.

Також  надаються практичні рекомендації щодо подання платниками податків звітності в електронній формі, заповнення декларації про майновий стан та доходи за минулий рік та подання повідомлення про об’єкти оподаткування за допомогою Електронного кабінету платника. Фахівці інспекції нагадують присутнім, що платники податків зобов’язані повідомити податкову службу за основним місцем обліку про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, за формою 20-ОПП протягом 10 робочих днів після їх реєстрації та відкриття.

Крім того, постійно наголошується, що громадяни, які отримували у 2022 році неоподатковувані доходи, зобов’язані до 1 травня цього року подати декларацію про майновий стан і доходи.

 

 

Начальник

Кам’янка-Бузької ДПІ

Головного управління

ДПС у Львівській області                                                                                        Тарас ПЕЧОРА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора